Leniwe bezglutenowe
- Szczegóły
- Kategoria: Przepisy Bez Glutenowe
- Opublikowano: wtorek, 06, grudzień 2016 13:26
- Super User
- Odsłony: 196
4 PORCJE, PO 240 KCAL
LENIWE BEZGLUTENOWE
SKŁADNIKI
- 400 g twarogu, tłustego lub półtłustego
- sól
- 1 jajko
- po 3 czubate łyżki mąki: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg rozmiksować na gładko w mini melakserze lub pojemniku rozdrabniacza, blendera - żyrafy.
- Na stolnicy lub blacie wysypać trochę mąki ryżowej, wyłożyć ser, dodać ok. 1/3 łyżeczki soli morskiej, zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko.
- Dodać 3 rodzaje mąki i zacząć łączyć ze sobą wszystkie składniki. Gdy ciasto będzie gładkie, uformować kulę i podzielić ją na 3 części.
- Z każdej części uformować wałeczek, uklepać go płaską częścią noża, a następnie pokroić w poprzek na kluseczki. Wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować do miękkości przez około 3 - 4 minuty.
PROPOZYCJA PODANIA
roztopione masło / sos pieczarkowy / sos pomidorowy / upieczone warzywa / sałatka z pomidorków koktajlowych i rukola / mięso: gulasz, bitki w sosie
Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/