Leniwe bezglutenowe

4 PORCJE, PO 240 KCAL

 

LENIWE BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI

  • 400 g twarogu, tłustego lub półtłustego
  • sól
  • 1 jajko
  • po 3 czubate łyżki mąki: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE

  • Twaróg rozmiksować na gładko w mini melakserze lub pojemniku rozdrabniacza, blendera - żyrafy.
  • Na stolnicy lub blacie wysypać trochę mąki ryżowej, wyłożyć ser, dodać ok. 1/3 łyżeczki soli morskiej, zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko.
  • Dodać 3 rodzaje mąki i zacząć łączyć ze sobą wszystkie składniki. Gdy ciasto będzie gładkie, uformować kulę i podzielić ją na 3 części.
  • Z każdej części uformować wałeczek, uklepać go płaską częścią noża, a następnie pokroić w poprzek na kluseczki. Wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować do miękkości przez około 3 - 4 minuty.

PROPOZYCJA PODANIA

roztopione masło / sos pieczarkowy / sos pomidorowy / upieczone warzywa / sałatka z pomidorków koktajlowych i rukola / mięso: gulasz, bitki w sosie

 

 

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/