Tajskie burgery drobiowe
- Szczegóły
- Kategoria: Przepisy FIT
- Opublikowano: niedziela, 11, grudzień 2016 18:35
- Super User
- Odsłony: 194
6 SZTUK
Tajskie burgery drobiowe
Kotleciki z indyka lub kurczaka doprawione imbirem, sosem sojowym, chili i kolendrą
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa drobiowego (indyka lub kurczaka)
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki świeżej kolendry
- kilka liści bazylii
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz
- opcjonalnie - 2 łyżeczki sosu rybnego
PRZYGOTOWANIE
- Mielone mięso włożyć do miski, dodać starty na drobnej tarce imbir oraz rozdrobnione w melakserze lub drobno posiekane: chili bez pestek, czosnek, cebulę, kolendrę i bazylię.
- Dodać olej roślinny, doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie sosem rybnym. Dokładnie wymieszać. Zwilżając dłonie zimną wodą uformować 6 kotletów o grubości 2 cm. Obtoczyć w oleju roślinnym.
- Grillować przez 8 minut na średnim ogniu na jednej stronie, przewrócić na drugą stronę i grillować przez 5 minut.
PROPOZYCJA PODANIA
Bułkę do hamburgerów (PRZEPIS) przekroić na pół i lekko zgrillować. Połówki bułki smarować mieszanką majonezu i srirachy (ostrego sosu chili) lub pikantnego ketchupu. Na dolnej połówce bułki położyć burgera, przykryć SURÓWKĄ COLESŁAW, posypać kolendrą, przykryć drugą połówką bułki i podawać.
Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/