Wegańskie muffiny z jabłkami
- Szczegóły
- Kategoria: Przepisy Wegańskie
- Opublikowano: wtorek, 06, grudzień 2016 13:40
- Super User
- Odsłony: 208
12 SZTUK, PO 271 KCAL
Wegańskie muffiny z jabłkami
kokosowe, z rodzynkami i cynamonem
SKŁADNIKI
- 2 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru (lub ksylitolu)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka kokosowego, migdałowego lub krowiego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego np. kokosowego
- 1 łyżka octu winnego lub ryżowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka brązowego cukru do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę, wymieszać z sokiem z cytryny i cynamonem.
- Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sodę, sól, wymieszać. Mleko kokosowe z puszki wymieszać, odmierzyć potrzebną ilość, lekko podgrzać w celu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zrobić wgłębienie w mące, wlać w nie mleko kokosowe, olej (kokosowy należy roztopić), ocet oraz wanilię, delikatnie i krótko wymieszać łyżką łącząc składniki.
- Dodać jabłka i znów wymieszać. Wyłożyć do papilotek w formie na muffiny, posypać rodzynkami i brązowym cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 25 minut.
WSKAZÓWKI
Do ciasta razem z mąką można dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.
Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/