Kotlety ziemniaczane
- Szczegóły
- Kategoria: Przepisy Wegetariańskie
- Opublikowano: wtorek, 06, grudzień 2016 13:50
- Super User
- Odsłony: 186
4 SZTUKI
Kotlety ziemniaczane
doprawione curry i kurkumą
SKŁADNIKI
- 300 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- bułka tarta do obtoczenia + masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Purée ziemniaczane (może być przygotowane poprzedniego dnia) dokładnie ostudzić i umieścić w misce. Cebulę pokroić w kosteczkę, posolić i zeszklić na patelni na oliwie, pod koniec dodać czosnek. Wsypać przyprawę curry oraz kurkumę, wymieszać i odstawić z ognia, przestudzić, dodać do ziemniaków.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz jajko, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować 4 kotlety, następnie obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać 4 łyżki masła klarowanego na patelni, włożyć kotlety i smażyć przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/