Naleśniki bezglutenowe
- Szczegóły
- Kategoria: Przepisy Bez Glutenowe
- Opublikowano: wtorek, 06, grudzień 2016 13:23
- Super User
- Odsłony: 189
10 SZTUK, ŚR. 18 CM
NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE
SKŁADNIKI
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli morskiej
- 2 duże jajka
- 300 ml mleka (dowolnego, użyłam ryżowego, może być owsiane, krowie, kozie)
- 30 g oleju kokosowego lub roztopionego masła
PRZYKŁADOWE NADZIENIE:
- 1/2 cebuli
- 1 cukinia, ok. 300 g
- 6-7 kawałków suszonych pomidorów
- 100 g sera koziego (pleśniowego, w roladce)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa lub masło, sól i pieprz, suszony tymianek
PRZYGOTOWANIE
NALEŚNIKI:
- Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto lub wymieszać rózgą. Dodać roztopiony tłuszcz i ponownie wymieszać rózgą lub mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut.
- Dobrze rozgrzać patelnię na średnim lub nieco większym ogniu. Nalać porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni cienką warstwą ciasta, rozprowadzić po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony.
- Odłożyć na talerz i usmażyć resztę naleśników.
NADZIENIE:
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać startą na tarce cukinię (ze skórką, ale bez nasion ze środka) oraz łyżeczkę tymianku i smażyć na większym ogniu co chwilę mieszając przez około 5 minut. W międzyczasie dodać pokrojone na kawałeczki suszone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i chwilę podgrzać.
- Odstawić z ognia, dodać pokrojony ser kozi i wymieszać do rozpuszczenia, posypać natką pietruszki. Nadziewać naleśniki, składać w trójkąty i chwilę podgrzać na patelni.
Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/