Naleśniki bezglutenowe

10 SZTUK, ŚR. 18 CM

 

NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI

  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 duże jajka
  • 300 ml mleka (dowolnego, użyłam ryżowego, może być owsiane, krowie, kozie)
  • 30 g oleju kokosowego lub roztopionego masła

PRZYKŁADOWE NADZIENIE:

  • 1/2 cebuli
  • 1 cukinia, ok. 300 g
  • 6-7 kawałków suszonych pomidorów
  • 100 g sera koziego (pleśniowego, w roladce)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa lub masło, sól i pieprz, suszony tymianek

PRZYGOTOWANIE

NALEŚNIKI:

  • Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto lub wymieszać rózgą. Dodać roztopiony tłuszcz i ponownie wymieszać rózgą lub mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut.
  • Dobrze rozgrzać patelnię na średnim lub nieco większym ogniu. Nalać porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni cienką warstwą ciasta, rozprowadzić po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony.
  • Odłożyć na talerz i usmażyć resztę naleśników.

NADZIENIE:

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać startą na tarce cukinię (ze skórką, ale bez nasion ze środka) oraz łyżeczkę tymianku i smażyć na większym ogniu co chwilę mieszając przez około 5 minut. W międzyczasie dodać pokrojone na kawałeczki suszone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i chwilę podgrzać.
  • Odstawić z ognia, dodać pokrojony ser kozi i wymieszać do rozpuszczenia, posypać natką pietruszki. Nadziewać naleśniki, składać w trójkąty i chwilę podgrzać na patelni.

 

 

 

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/