Placki bezglutenowe

12 SZTUK

 

PLACKI BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka (300 g) jogurtu naturalnego lub waniliowego
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru lub syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej + mąka kukurydziana w razie konieczności
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok z cytryny i pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

  • W misce wymieszać widelcem jogurt z roztrzepanymi w oddzielnej misce jajkami oraz z roztopionym tłuszczem. Dodać mielone migdały wymieszane mąką ryżową oraz sodą i delikatnie wymieszać widelcem. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę mąki kukurydzianej (zależy to od gęstości jogurtu).
  • Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nie dodawać tłuszczu. Nakładać po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażyć po 3 - 4 placki jednocześnie na umiarkowanym ogniu przez około 1,5 - 2 minuty z jednej strony, aż urosną i zrumienią się od spodu. Przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki i powtórzyć smażenie.
  • Placki skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Można też polać syropem klonowym i podawać z ulubionymi owocami i polewą czekoladową.

PROPOZYCJA PODANIA

  • banany, pomarańcze lub inne owoce
  • posypka z kakao
  • syrop klonowy
  • polewa czekoladowa (kilka kosteczek czekolady rozpuścić w 1/3 szklanki mleka kokosowego)

 

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/