Placki bezglutenowe
- Szczegóły
- Kategoria: Przepisy Bez Glutenowe
- Opublikowano: wtorek, 06, grudzień 2016 13:23
- Super User
- Odsłony: 200
12 SZTUK
PLACKI BEZGLUTENOWE
SKŁADNIKI
- 1 szklanka (300 g) jogurtu naturalnego lub waniliowego
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru lub syropu klonowego
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki mąki ryżowej + mąka kukurydziana w razie konieczności
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sok z cytryny i pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
- W misce wymieszać widelcem jogurt z roztrzepanymi w oddzielnej misce jajkami oraz z roztopionym tłuszczem. Dodać mielone migdały wymieszane mąką ryżową oraz sodą i delikatnie wymieszać widelcem. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę mąki kukurydzianej (zależy to od gęstości jogurtu).
- Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nie dodawać tłuszczu. Nakładać po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażyć po 3 - 4 placki jednocześnie na umiarkowanym ogniu przez około 1,5 - 2 minuty z jednej strony, aż urosną i zrumienią się od spodu. Przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki i powtórzyć smażenie.
- Placki skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Można też polać syropem klonowym i podawać z ulubionymi owocami i polewą czekoladową.
PROPOZYCJA PODANIA
- banany, pomarańcze lub inne owoce
- posypka z kakao
- syrop klonowy
- polewa czekoladowa (kilka kosteczek czekolady rozpuścić w 1/3 szklanki mleka kokosowego)
Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/