Makaron ryżowy smażony z brokułami i drobiowym mięsem mielonym

 2 PORCJE, PO 447 KCAL

 

Makaron ryżowy smażony z brokułami i drobiowym mięsem mielonym

SKŁADNIKI

 

  • 100 g makaronu ryżowego wstążki
  • 450 g mrożonego brokuła
  • 250 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka pasty chili (lub pół posiekanej papryczki)
  • 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej* (lub sok z 1 limonki)
  • 4 łyżki sosu sojowego**
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE

  • Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. Zagotować duży garnek z wodą, na wrzątek wrzucić brokuły i doprowadzić do ponownego zagotowania wody na dużym ogniu. Gotować przez minutę, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Mięso można zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Jeśli mamy już zmielone mięso, należy wymieszać je z drobno posiekaną cebulą i startym czosnkiem.
  • Do mięsa z cebulą i czosnkiem dodać starty imbir, pastę chili i biały pieprz, wymieszać i odstawić na 15 minut jeśli mamy czas.
  • W woku lub na dużej patelni na oleju smażyć przez ok. 10 minut mięso z dodatkami. Dokładnie je obsmażyć, następnie dodać brokuły, pastę tamaryndową lub sok z limonki, wymieszać i smażyć przez minutę.
  • Dodać makaron i mieszając smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać sos sojowy, zagotować i wymieszać. Posypać szczypiorkiem i skropić dodatkowym sosem sojowym w razie potrzeby.

WSKAZÓWKI

* uwaga na koncentrat - jego wystarczy dużo mniej

** polecam oryginalny japoński sos Kikkoman

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/