Frittata z szynką, szpinakiem i fetą

2 PORCJE, PO 356 KCAL

 

Frittata z szynką, szpinakiem i fetą

SKŁADNIKI

 

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 100 g szynki (wędliny)
  • 100 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki masła
  • 100 g sera feta lub koziego w zalewie
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i wymieszać.
  • Szpinak umyć, osuszyć. Na małej patelni o średnicy ok. 18 - 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle starty czosnek, dodać szpinak i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie.
  • Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty, następnie posypać pokrojoną w kosteczkę fetą oraz papryką w proszku i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 13 minut.

WSKAZÓWKI

Do przygotowywania frittaty przydaje się patelnia z odpinaną rączką (lub rączką przystosowaną do używania w piekarniku). W innym przypadku może się sprawdzić zawinięcie rączki w folię aluminiową lub pieczenie z uchylonymi drzwiczkami z rączką patelni na zewnątrz. Ostatecznie składniki można też od razu umieścić w naczyniu żaroodpornym bez używania patelni, w razie potrzeby dodać 1-2 minuty pieczenia.

 

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/