Naleśniki jaglane z cukinią, szparagami, szynką i serem

 4 PORCJE

 

Naleśniki jaglane z cukinią, szparagami, szynką i serem

Podsmażone na chrupiąco

SKŁADNIKI

  • 8 naleśników 
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 mała cukinia (300 g)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku lub łyżka świeżych listków
  • ok. 150 g tartego sera (koziego, goudy, mozzarelli lub cheddara)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 150 g szynki (suszonej, pieczonej lub gotowanej)
  • oraz: szczypiorek, jogurt grecki

PRZYGOTOWANIE

  • Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Pokroić na cienkie plasterki. Cukinię (razem ze skórką) i obraną cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Rozgrzać dużą patelnię i wlać oliwę, gdy będzie gorąca włożyć wszystkie warzywa: szparagi, cukinię, cebulę i drobno starty czosnek. Smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Następnie doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Na koniec na patelni nie powinno pozostać już płynu.
  • Położyć naleśnik na rozgrzanej patelni, posypać tartym serem, położyć plasterek suszonej szynki (lub pokrojoną w kosteczkę szynkę gotowaną), wyłożyć 3 łyżki nadzienia ze szparagami, znów posypać serem.
  • Złożyć naleśnik na pół przy pomocy łopatki, lekko docisnąć i smażyć przez ok. 1 - 2 minuty aż spód się zrumieni, najlepiej pod przykryciem. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Ser powinien się roztopić i nieco złączyć nadzienie.
  • Posypać szczypiorkiem. Można podawać z jogurtem greckim.

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/