Budyń jaglano-truskawkowy

2 PORCJE

 

Budyń jaglano-truskawkowy

SKŁADNIKI

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka (np. krowiego lub kokosowego lub migdałowego)
  • 300 g truskawek (2 i 1/2 szklanki)
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE

  • Do rondelka wsypać kaszę jaglaną, płukać pod ciepłą, bieżącą wodą, kilkakrotnie ją zmieniając. Odcedzić, wlać mleko i zagotować pod przykryciem. Gotować przez 15 minut na małym ogniu nie otwierając garnka.
  • Ugotowaną kaszę zmiksować blenderem na gładki mus z dodatkiem cukru oraz opłukanych i pozbawionych szypułek truskawek. Jeśli budyń jest gęsty, można dodać więcej owoców.

PROPOZYCJA PODANIA

pokrojone truskawki / syrop malinowy / brązowy cukier

WSKAZÓWKI

Truskawki można też wcześniej chwilę pogotować z cukrem (pokroić, włożyc do rondelka, dodać cukier i gotować przez 5 minut co chwilę mieszając). Następnie zmiksować z kaszą jak w przepisie.

 

 

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/