Duże pieczarki zapiekane z soczewicą i pomidorem
- Szczegóły
- Kategoria: Przepisy Wegańskie
- Opublikowano: wtorek, 06, grudzień 2016 13:37
- Super User
- Odsłony: 201
Duże pieczarki zapiekane z soczewicą i pomidorem
SKŁADNIKI
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: po pół łyżeczki kminu i mielonej kolendry i ostrej papryki
- 1 łyżka tahini (opcjonalnie, jeśli mamy)
- 5 - 6 dużych pieczarek ("na grilla")
- 1 pomidor
- 1 papryczka chili
- do podania np. jogurt naturalny, świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE
- Soczewicę opłukać, włożyć do rondelka, wlać 1 i 1/4 szklanki wody lub bulionu, posolić, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut do miękkości soczewicy i wchłonięcia całej wody. Dodać łyżkę oliwy, starty ząbek czosnku, natkę, przyprawy, tahinę, połowę posiekanej chili oraz sól i pieprz, wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pieczarki położyć wypukłą stroną do dołu na blaszce wyłożonej papierem. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą. Wyłożyć nadzienie z soczewicy, na wierzch położyć plasterki pomidorów, ponownie doprawić solą, skropić oliwą, posypać resztą posiekanej chili i piec przez ok. 30 minut.
PROPOZYCJA PODANIA
- Jogurt naturalny i świeża kolendra.
Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/