Kotlety ziemniaczane

4 SZTUKI

 

Kotlety ziemniaczane

doprawione curry i kurkumą

SKŁADNIKI

  • 300 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • bułka tarta do obtoczenia + masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  • Purée ziemniaczane (może być przygotowane poprzedniego dnia) dokładnie ostudzić i umieścić w misce. Cebulę pokroić w kosteczkę, posolić i zeszklić na patelni na oliwie, pod koniec dodać czosnek. Wsypać przyprawę curry oraz kurkumę, wymieszać i odstawić z ognia, przestudzić, dodać do ziemniaków.
  • Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz jajko, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować 4 kotlety, następnie obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać 4 łyżki masła klarowanego na patelni, włożyć kotlety i smażyć przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

 

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/