Cannelloni ze szpinakiem i brokułami zapiekane w sosie pomidorowym
- Szczegóły
- Kategoria: Przepisy Wegetariańskie
- Opublikowano: niedziela, 11, grudzień 2016 18:26
- Super User
- Odsłony: 183
SKŁADNIKI
6 PORCJI, PO 462 KCAL
Cannelloni ze szpinakiem i brokułami zapiekane w sosie pomidorowym
CANNELLONI
- 250 g rurek cannelloni
- 1/2 brokuła
- 300 g mrożonego szpinaku
- 125 g sera ricotta
- 60 g sera gorgonzola
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1 jajko
SOS POMIDOROWY
- 1 łyżka oliwy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
SOS BESZAMELOWY Z SEREM
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 500 ml mleka
- 50 g startego sera (np. mozzarelli do zapiekania)
- 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE
CANNELLONI
- Brokuła umyć, pokroić na mniejsze kawałki i blanszować przez ok. 3 minuty, odcedzić i rozdrobnić w melakserze, wyłożyć do większej miski.
- Szpinak rozmrozić i odcisnąć, rozdrobnić w melakserze, następnie dodać gorgonzolę i ricottę i jeszcze raz razem rozdrobnić. Przełożyć do miski z brokułami.
- Dodać jajko, starty ser parmezan, gałkę muszkatołową oraz mielony biały pieprz, krótko zmiksować lub wymieszać łyżką.
- Powstałym nadzieniem, za pomocą małej łyżeczki, napełnić surowe rurki makaronu.
SOS POMIDOROWY
- W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodać pomidory z puszki, pokrojoną papryczkę i zmiksować blenderem. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez ok. 5 - 10 minut bez przykrycia.
SOS BESZAMELOWY Z SEREM
- Mleko podgrzać prawie do zagotowania. W oddzielnym garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając podgrzewać na małym ogniu przez minutę.
- Stopniowo dodawać mleko mieszając rózgą na gładką masę. Zagotować co chwilę mieszając.
- Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez 10 minut co chwilę mieszając aż sos trochę zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać starty ser i mieszając roztopić na jednolitą masę. Doprawić mielonym białym pieprzem.
ZAPIEKANIE
Sos pomidorowy wyłożyć do większej formy żaroodpornej. Ułożyć nadziane farszem cannelloni z zachowaniem małych odstępów. Polać sosem beszamelowym z serem i zapiekać w 180 stopniach C przez ok. 25 minut.
Tekst i obraz skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/