Cannelloni ze szpinakiem i brokułami zapiekane w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI

 6 PORCJI, PO 462 KCAL

 

 

Cannelloni ze szpinakiem i brokułami zapiekane w sosie pomidorowym

 CANNELLONI

  • 250 g rurek cannelloni
  • 1/2 brokuła
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 125 g sera ricotta
  • 60 g sera gorgonzola
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1 jajko

SOS POMIDOROWY

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego

SOS BESZAMELOWY Z SEREM

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml mleka
  • 50 g startego sera (np. mozzarelli do zapiekania)
  • 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE

CANNELLONI

  • Brokuła umyć, pokroić na mniejsze kawałki i blanszować przez ok. 3 minuty, odcedzić i rozdrobnić w melakserze, wyłożyć do większej miski.
  • Szpinak rozmrozić i odcisnąć, rozdrobnić w melakserze, następnie dodać gorgonzolę i ricottę i jeszcze raz razem rozdrobnić. Przełożyć do miski z brokułami.
  • Dodać jajko, starty ser parmezan, gałkę muszkatołową oraz mielony biały pieprz, krótko zmiksować lub wymieszać łyżką.
  • Powstałym nadzieniem, za pomocą małej łyżeczki, napełnić surowe rurki makaronu.

SOS POMIDOROWY

  • W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodać pomidory z puszki, pokrojoną papryczkę i zmiksować blenderem. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez ok. 5 - 10 minut bez przykrycia.

SOS BESZAMELOWY Z SEREM

  • Mleko podgrzać prawie do zagotowania. W oddzielnym garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając podgrzewać na małym ogniu przez minutę.
  • Stopniowo dodawać mleko mieszając rózgą na gładką masę. Zagotować co chwilę mieszając.
  • Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez 10 minut co chwilę mieszając aż sos trochę zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać starty ser i mieszając roztopić na jednolitą masę. Doprawić mielonym białym pieprzem.

ZAPIEKANIE

Sos pomidorowy wyłożyć do większej formy żaroodpornej. Ułożyć nadziane farszem cannelloni z zachowaniem małych odstępów. Polać sosem beszamelowym z serem i zapiekać w 180 stopniach C przez ok. 25 minut.

 

 

 

Tekst i obraz skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/