Warzywna zapiekanka z soczewicą i purée z kalafiora i batatów

6 PORCJI

 

Wegetariańskie cottage / shepherd's pie

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 papryczki peperoni
  • przyprawy: po 1 łyżeczce: suszonego tymianku, mielonego kuminu, mielonej słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 puszka obranych pomidorów
  • 1/2 szklanki wina (dowolnego) lub bulionu
  • oliwa, sól i pieprz

PURÉE Z BATATÓW I KALAFIORA

  • 750 g batatów
  • 1/2 główki kalafiora
  • 1/2 łyżki masła
  • po 1/3 łyżeczki mielonej papryki i gałki muszkatołowej
  • 150 g tartego sera (np. mozzarelli)

DO POSYPANIA

  • plasterki zielonej chili

PRZYGOTOWANIE

SOCZEWICA

  • Do garnka włożyć opłukaną i odcedzoną soczewię, zalać 2 szklankami wody, dodać łyżeczkę oliwy, szczyptę soli oraz pieprzu, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 30 minut aż soczewica będzie miękka i wchłonie większość płynu. Odstawić z ognia i zdjąć pokrywę.

FARSZ Z WARZYW

  • Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy, podgrzać i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażyć. Dodać obraną i startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz drobno posiekaną papryczkę. Smażyć co chwilę mieszając przez 3 minuty, w międzyczasie doprawić przyprawami. Jeśli warzywa przywierają można podlać odrobiną wody.
  • Dodać pomidory i rozgnieść je widelcem. Dodać soczewicę, wymieszać z warzywami, zagotować. Wlać wino lub bulion i gotować pod przykryciem przez ok. 7 minut, co jakiś czas zamieszać. Zdjąć pokrywę i odstawić z ognia.

PURÉE Z BATATÓW I KALAFIORA

  • Zagotować wodę w większym garnku, włożyć obrane i pokrojone na kilka większych kawałków bataty i pokrojonego kalafiora. Gotować do miękkości przez ok. 15 minut, odcedzić i rozgnieść praską z masłem, solą, pieprzem, słodką papryką oraz gałką muszkatołową.

ZAPIEKANKA

  • Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm posmarować oliwą, wyłożyć soczewicę z patelni, przykryć puree z batatów i kalafiora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez ok. 30 minut bez przykrycia. Posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Po upieczeniu posypać plasterkami zielonej chili.

 

 

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/