Warzywna zapiekanka z soczewicą i purée z kalafiora i batatów
- Szczegóły
- Kategoria: Przepisy Wegetariańskie
- Opublikowano: niedziela, 11, grudzień 2016 18:27
- Super User
- Odsłony: 138
6 PORCJI
Wegetariańskie cottage / shepherd's pie
SKŁADNIKI
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 papryczki peperoni
- przyprawy: po 1 łyżeczce: suszonego tymianku, mielonego kuminu, mielonej słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 puszka obranych pomidorów
- 1/2 szklanki wina (dowolnego) lub bulionu
- oliwa, sól i pieprz
PURÉE Z BATATÓW I KALAFIORA
- 750 g batatów
- 1/2 główki kalafiora
- 1/2 łyżki masła
- po 1/3 łyżeczki mielonej papryki i gałki muszkatołowej
- 150 g tartego sera (np. mozzarelli)
DO POSYPANIA
- plasterki zielonej chili
PRZYGOTOWANIE
SOCZEWICA
- Do garnka włożyć opłukaną i odcedzoną soczewię, zalać 2 szklankami wody, dodać łyżeczkę oliwy, szczyptę soli oraz pieprzu, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 30 minut aż soczewica będzie miękka i wchłonie większość płynu. Odstawić z ognia i zdjąć pokrywę.
FARSZ Z WARZYW
- Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy, podgrzać i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażyć. Dodać obraną i startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz drobno posiekaną papryczkę. Smażyć co chwilę mieszając przez 3 minuty, w międzyczasie doprawić przyprawami. Jeśli warzywa przywierają można podlać odrobiną wody.
- Dodać pomidory i rozgnieść je widelcem. Dodać soczewicę, wymieszać z warzywami, zagotować. Wlać wino lub bulion i gotować pod przykryciem przez ok. 7 minut, co jakiś czas zamieszać. Zdjąć pokrywę i odstawić z ognia.
PURÉE Z BATATÓW I KALAFIORA
- Zagotować wodę w większym garnku, włożyć obrane i pokrojone na kilka większych kawałków bataty i pokrojonego kalafiora. Gotować do miękkości przez ok. 15 minut, odcedzić i rozgnieść praską z masłem, solą, pieprzem, słodką papryką oraz gałką muszkatołową.
ZAPIEKANKA
- Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm posmarować oliwą, wyłożyć soczewicę z patelni, przykryć puree z batatów i kalafiora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez ok. 30 minut bez przykrycia. Posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Po upieczeniu posypać plasterkami zielonej chili.
Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/