Tajskie curry z ciecierzycą, dynią i szpinakiem
- Szczegóły
- Kategoria: Przepisy Wegetariańskie
- Opublikowano: niedziela, 11, grudzień 2016 18:28
- Super User
- Odsłony: 184
2 PORCJE
Tajskie curry z ciecierzycą, dynią i szpinakiem
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ugotowanej ciecieżycy (lub gotowej z puszki)
- 300 g dyni (zważonej przed obraniem)
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry (lub po łyżeczce startego czosnku i imbiru)
- po 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku i kurkumy
- 1/3 puszki mleka kokosowego
- ok. 1/2 szklanki bulionu
- duża garść szpinaku
- kawałeczek ostrej papryczki
- do podania: kolendra, ugotowany ryż, limonka
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować ciecierzycę lub przygotować ciecierzycę z puszki. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
- Na patelni na 2 łyżkach mleka kokosowego podsmażyć pastę curry lub imbir i czosnek. Dodać dynię, cebulę, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty.
- Dodać paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę (jeśli mamy dajemy też kilka łyżek zalewy, w której gotowała się ciecierzyca). Dodać kolejne 2 łyżki mleka i smażyć przez 1 minutę.
- Wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut co chwilę mieszając. Wlewać stopniowo bulion i gotować przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. W międzyczasie co chwilę zamieszać. Na koniec dodać szpinak, wymieszać i odstawić z ognia.
- Posypać posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.
Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/