Tajskie curry z ciecierzycą, dynią i szpinakiem

2 PORCJE

 

Tajskie curry z ciecierzycą, dynią i szpinakiem

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanej ciecieżycy (lub gotowej z puszki)
  • 300 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry (lub po łyżeczce startego czosnku i imbiru)
  • po 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku i kurkumy
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • ok. 1/2 szklanki bulionu
  • duża garść szpinaku
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • do podania: kolendra, ugotowany ryż, limonka

PRZYGOTOWANIE

  • Ugotować ciecierzycę lub przygotować ciecierzycę z puszki. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
  • Na patelni na 2 łyżkach mleka kokosowego podsmażyć pastę curry lub imbir i czosnek. Dodać dynię, cebulę, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty.
  • Dodać paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę (jeśli mamy dajemy też kilka łyżek zalewy, w której gotowała się ciecierzyca). Dodać kolejne 2 łyżki mleka i smażyć przez 1 minutę.
  • Wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut co chwilę mieszając. Wlewać stopniowo bulion i gotować przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. W międzyczasie co chwilę zamieszać. Na koniec dodać szpinak, wymieszać i odstawić z ognia.
  • Posypać posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/