Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

2 PORCJE

 

Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

SKŁADNIKI

 

  • 250 g upieczonej / podsmażonej dyni
  • 120 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 6 kawałków suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju ze słoika
  • garść szpinaku
  • 80 g sera feta

PRZYGOTOWANIE

  • Pokrojoną na małą kosteczkę dynię upiec w piekarniku (200 st. C przez 20 min.) lub podsmażyć na małej ilości oliwy na patelni z nieprzywierającym dnem (na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 minut).
  • Ugotować makaron w osolonej wodzie.
  • Na patelni na oliwie podsmażyć pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pestki dyni, w międzyczasie dodać pokrojone na paseczki suszone pomidory.
  • Dodać olej ze słoika z suszonymi pomidorami, odcedzony makaron i chwilę razem podsmażać.
  • Dodać dynię oraz szpinak, wymieszać i podgrzać. Odstawić z ognia, posypać fetą.

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/