Zdrowe zamienniki: tłuszcze

Margaryna -> masło

 

Kiedyś w ogóle tego nie odróżniałam, a margaryna wydawała mi się lepszym rozwiązaniem przy moim mega-cholesterolu. Ostatecznie jednak uznałam, że wolę stosować produkt, który jest zdecydowanie mniej przetworzony, czyli masło. Nie jem go za wiele, więc nie powinno mieć znaczącego wpływu na mój cholesterol. Stosuję je też w wypiekach, nawet jeśli w przepisie była margaryna.

Pozbycie się z diety niezdrowego tłuszczu nie jest natomiast dużym problem, wystarczy stosować kilka prostych zasad. Przede wszystkim jak najmniej smażyć, a proces ten zastępować, np., pieczeniem potraw, które dzięki naczyniom żaroodpornym lub rękawom do pieczenia nie wymagają dodatku tłuszczu, a z pieca wychodzą soczyste i chrupiące. Ponadto mięso, ryby i warzywa można przygotować duszone lub gotowane na parze, co powoduje, iż zatrzymują się w nich najbardziej wartościowe dla organizmu substancje. Zaleca się również spożywanie chudszych partii mięsa i wprowadzenie do swojej diety dużej ilości ryb.

Należy jednak pamiętać, że tłuszcz to nie tylko samo zło, ponieważ istniej grupa tłuszczy, która jest dla organizmu wręcz niezbędna. Są to tłuszcze roślinne, które należy spożywać na zimno, np. jako dodatek do chleba czy sałatek, w tym szczególnie oliwę z oliwek. Podobnie zdrowy i potrzebny jest tłuszcz zawarty w rybach, między innymi w łososiu czy makreli.

 

 

Tekst skopiowany ze strony http://lifemanagerka.pl/