Zdrowe zamienniki: mąka pszenna

Biała mąka i makaron -> zamiana na pełnoziarniste

 

Mąka pszenna jest przede wszystkim wykorzystywana do ciast, chlebów. Do ciasta może być, szczególnie do biszkoptu. Jednak zmieniając styl odżywiania wykluczmy tę mąkę. Zastąpmy ją mąką pełnoziarnistą pszenną, żytnią, owsianą, orkiszową... wybór jest ogromny. 
Zupę nie trzeba koniecznie zagęszczać dużymi ilościami mąki. Jest wiele sposobów, np. siemię lniane lub zrobienie zupy krem.

Jest jeszcze kilka innych opcji! 

Zamiast mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej, owsianej - mąka amarantusowa (szarłat) jest świetnym substytutem mąki pszennej, mąka skrobiowa – zamiennik maki kukurydzianej (jeśli występuje uczulenie na kukurydzę), mąka z fasoli garbanzo, mąka gryczana, mąka ziemniaczana, mąka ryżowa biała i brązowa, mąka z sorgo, mąka sojowa, tapioka, mąka z kwinoa.

Zamiast pieczywa z mąki pszennej, żytniej,jęczmiennej i owsianej - pieczywo bezglutenowe, pieczywo ryżowe, chleb świętojański, Waza bezglutenowa i wszystkie na bazie wyżej wymienionych rodzajów mąki.

 

 

 

Tekst skopiowany ze strony http://lifemanagerka.pl/