Zdrowe zamienniki: kotlety schabowe

Kotlety smażone -> lepiej pieczone

 

Kotlety schabowe. Polska klasyka. Praktycznie co niedziela na naszym stole, na wszystkich ważniejszych uroczystościach. Niektórzy ludzie tylko kotlety w panierce umieją zrobić z mięsa. Tłumaczą się brakiem czasu i pomysłu. Proszę pomyśleć- dłużej zajmie nam rozbicie mięsa, rozkładanie talerzy na jajko, mąkę, bułkę, smażenie itd... Czy po prostu przyprawienie piersi z indyka (lub kurczaka) w świeżych ziołach, czosnku i położenie na patelnię z łyżką oliwy? Kotlety lepiej zamienić na pieczoną, duszoną lub smażoną w małej ilości tłuszczu pierś. 
Mięso to źródło białka. Białko jest w obiedzie niezbędne. Jednak nie powinniśmy spożywać mięsa częściej niż 2-3 razy w tygodniu. Co zatem jeść w pozostałe dni? Odpowiedź jest prosta. Idealnym źródłem białka są ryby (bardzo zdrowe!), jajka (można z nich zrobić omlet, jajko sadzone, jajko na miękko lub twardo, frittatę, jajecznicę) oraz wszelkie rośliny strączkowe (fasola, groszek, soczewica, ciecierzyca...) Widzicie zatem, że jest w czym wybierać.

 

Tekst skopiowany ze strony http://lifemanagerka.pl/