Kotlety mielone z indyka

5 SZTUK

 

Kotlety mielone z indyka

Kotlety drobiowe z indyka z dodatkiem pieczarek

 

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego, np. z udźca indyka
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek*
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła klarowanego + do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • pół łyżeczki soli i 1/3 świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki sosu sojowego (jasnego)

 

PRZYGOTOWANIE

  • Cebulę pokroić w kosteczkę. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać łyżkę masła klarowanego. Dodać cebulę i pieczarki i co chwilę mieszając smażyć ok. 5 minut.
  • W międzyczasie dodać starty czosnek, tymianek, a pod koniec drobno posiekane listki natki pietruszki. Zmielić razem z mięsem w maszynce przez sitko o dużych oczkach. Jeśli używamy zmielonego już mięsa, pieczarki możemy posiekać w melakserze lub nożem na desce.
  • Zmielone mięso i pieczarki umieścić w misce, dodać sól, pieprz, jajko, bułkę tartą oraz sos sojowy jeśli go używamy. Dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Uformować 5 niezbyt grubych kotlecików, następnie obtoczyć delikatnie w bułce i kłaść na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami masła klarowanego.
  • Smażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor, przełożyć do żaroodpornej formy i wstawić bez przykrycia do piekarnika. Piec przez 15 minut. Dzięki temu unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku miękkie. Kotlety można odgrzewać np. na patelni.

PROPOZYCJA PODANIA

Ryż / kasza / ziemniaki

WSKAZÓWKI

* można pominąć i zastąpić większą ilością mięsa (dodatkowe 100 g)

 

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/