Smoothie z pieczonych batatów i migdałów
- Szczegóły
- Kategoria: Przepisy FIT
- Opublikowano: niedziela, 11, grudzień 2016 18:33
- Super User
- Odsłony: 199
2 PORCJE
Smoothie z pieczonych batatów i migdałów
SKŁADNIKI
- 1 szklanka upieczonych batatów
- 250 ml soku pomarańczowego
- 250 ml soku jabłkowego
- 1/3 szklanki płatków migdałów
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- opcjonalnie - do dekoracji marakuja
PRZYGOTOWANIE
- Bataty umyć, pokroić na 2 cm plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i piec przez ok. 30 - 35 minut w 180 stopniach C do miękkości. Wyjąć miąższ ze skórki i odmierzyć 1 szklankę. Ostudzić.
- Płatki migdałowe zalać małą ilością wrzątku (do przykrycia) i odstawić na ok. 10 minut, odcedzić.
- Do pojemnika stojącego blendera włożyć ostudzone bataty, wlać sok pomarańczowy i jabłkowy, dodać odcedzone płatki migdałów i imbir, dokładnie zmiksować.
- Przelać do szklanek. Opcjonalnie udekorować po wierzchu świeżą marakują.
WSKAZÓWKI
Zamiast płatków migdałów można użyć zmielonych migdałów (mąki migdałowej), nie trzeba już ich namaczać.
Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/