Smoothie z pieczonych batatów i migdałów

2 PORCJE

 

Smoothie z pieczonych batatów i migdałów

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka upieczonych batatów
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1/3 szklanki płatków migdałów
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • opcjonalnie - do dekoracji marakuja

DODAJ NOTATKĘ

PRZYGOTOWANIE

  • Bataty umyć, pokroić na 2 cm plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i piec przez ok. 30 - 35 minut w 180 stopniach C do miękkości. Wyjąć miąższ ze skórki i odmierzyć 1 szklankę. Ostudzić.
  • Płatki migdałowe zalać małą ilością wrzątku (do przykrycia) i odstawić na ok. 10 minut, odcedzić.
  • Do pojemnika stojącego blendera włożyć ostudzone bataty, wlać sok pomarańczowy i jabłkowy, dodać odcedzone płatki migdałów i imbir, dokładnie zmiksować.
  • Przelać do szklanek. Opcjonalnie udekorować po wierzchu świeżą marakują.

WSKAZÓWKI

Zamiast płatków migdałów można użyć zmielonych migdałów (mąki migdałowej), nie trzeba już ich namaczać.

 

 

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/