Tajskie burgery drobiowe

6 SZTUK

 

Tajskie burgery drobiowe

Kotleciki z indyka lub kurczaka doprawione imbirem, sosem sojowym, chili i kolendrą

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (indyka lub kurczaka)
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki świeżej kolendry
  • kilka liści bazylii
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie - 2 łyżeczki sosu rybnego

DODAJ NOTATKĘ

PRZYGOTOWANIE

  • Mielone mięso włożyć do miski, dodać starty na drobnej tarce imbir oraz rozdrobnione w melakserze lub drobno posiekane: chili bez pestek, czosnek, cebulę, kolendrę i bazylię.
  • Dodać olej roślinny, doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie sosem rybnym. Dokładnie wymieszać. Zwilżając dłonie zimną wodą uformować 6 kotletów o grubości 2 cm. Obtoczyć w oleju roślinnym.
  • Grillować przez 8 minut na średnim ogniu na jednej stronie, przewrócić na drugą stronę i grillować przez 5 minut.

PROPOZYCJA PODANIA

Bułkę do hamburgerów (PRZEPIS) przekroić na pół i lekko zgrillować. Połówki bułki smarować mieszanką majonezu i srirachy (ostrego sosu chili) lub pikantnego ketchupu. Na dolnej połówce bułki położyć burgera, przykryć SURÓWKĄ COLESŁAW, posypać kolendrą, przykryć drugą połówką bułki i podawać.

 

 

Tekst skopiowany ze strony http://www.kwestiasmaku.com/